AllTest.co.il - אתר המבחנים של ישראל

היכן כדאי ללמוד תואר ראשון - במכללה או אוניברסיטה

רבים המעוניינים ללמוד תואר ראשון ניצבים בפני השאלה האם ללמוד במכללה או באוניברסיטה. או אולי בכלל לבחור דווקא במסלול של לימודי תעודה. לכל אחת מהאפשרויות יש את היתרונות והחסרונות שלה. אך אין אפשרות טובה יותר מאחרת ישנה אפשרות מתאימה יותר. כלומר התשובה לשאלה הזו טמונה בכם, יש לבחון מה היא האפשרות הנכונה ביותר עבורכם. במאמר הבא נבחן מהם הפרמטרים שיש לשקול על מנת להגיע להחלטה.

כיום ישנן בישראל עשרות מכללות ומספר האוניברסיטאות גדל, ישנו מגוון רחב של מסלולי לימוד, מה שמאפשר לכל אחד למצוא את המסלול שמתאים לו ופותח את הדלת ללימודים אקדמיים כמעט לכולם. מצד שני ההיצע הרחב יכול לגרום בלבול לרבים מאיתנו. בהתאם לתחום הלימודים המבוקש ניתן יהיה לצמצם את מוסדות הלימוד. אמנם את רוב המקצועות ניתן ללמוד גם במכללה וגם באוניברסיטה אולם יש מקצועות שניתן ללמוד רק באוניברסיטה או רק במכללה.

בואו נעשה קצת סדר:

ישנן בישראל עשר אוניברסיטאות רשמיות: העברית (ירושלים), בן גוריון (באר שבע), תל אביב, חיפה, בר אילן, מכון וויצמן (רחובות), אריאל, הטכניון, רייכמן הבינתחומי(הרצליה) והאוניברסיטה הפתוחה. בנוסף ישנן עשרות מכללות הפרוסות בכל רחבי הארץ מצפון ועד דרום.

את רוב התחומים המבוקשים תוכלו ללמוד גם במכללה וגם באוניברסיטה. לדוגמא: פסיכולוגיה, תקשורת, משפטים, מנהל עסקים, חשבונאות ומחשבים הם מקצועות שתמצאו במגוון מכללות ואוניברסיטאות.

אך ישנם תחומים אותם תוכלו ללמוד רק באוניברסיטה, לימודי רפואה הוא אחד מהם. בנוסף תחומים במדעי הרוח כמו ספרות, שפות לתואר ראשון, היסטוריה, פילוסופיה ועוד. כמעט כל תחום שניתן ללמוד בו תואר ראשון במכללה, תוכלו ללמוד באוניברסיטה.

ישנם תחומים שלא תמצאו באוניברסיטה ותוכלו ללמוד אותם רק במכללות, לרוב מדובר בתחומים שהם לא לימודי תואר, דוגמא לכך היא לימודי רפואה משלימה.

ישנם כמה פרמטרים שכדי להתייחס אליהם טרם הבחירה במכללה או אוניברסיטה. ביצענו חלוקה המאפשרת לבחון את היתרונות והחסרונות בכל אחת מהאפשרויות.

לימודי תואר באוניברסיטה

הכנה לקראת התואר (דרישות סף)

ידוע לרוב שתנאי הקבלה ללימודים באוניברסיטה נוקשים יותר מתנאי הקבלה במכללות. לכל חוג יש דרישות סף שונות, ככל שהחוג מבוקש יותר כך דרישות הסף יהיו גבוהות יותר. אך בכל מקרה תדרשו להציג תעודת בגרות מלאה ומבחן פסיכומטרי. שקלול של השניים יהווה ציון התאמה אשר יקבע האם התקבלתם ללימודים או לא. ציון התאמה שיידרש מכם באוניברסיטה כמעט תמיד יהיה גבוה מזה שידרשו מכם במכללה. כמו כן קיימים מבחנים לקראת התואר הראשון עליהם תוכלו לקרוא כאן.

מחיר

יתרון ידוע של האוניברסיטאות מול המכללות הוא העלות של שכר הלימוד. באוניברסיטה שכר הלימוד לרוב נמוך משמעותית משכר הלימוד במכללה, מאחר והוא נקבע על ידי המדינה. שכר הלימוד באוניברסיטה הוא כ- 10,000  שקלים לשנה, בעוד שבמכללות רבות שכר הלימוד עשוי הגיע לעשרות אלפי שקלים. אך דעו קיימות גם מכללות בהן שכר הלימוד זהה לשכר הלימוד שנבקע לאוניברסיטה.

יוקרה

ישנה השפעה רבה בבחירת מוסד הלימודים, ככל שיהיה מוכר ויוקרתי כך יהיה לכם קל יותר להשיג משרות נחשקות ואיכותיות יותר בהמשך הדרך. כיום תואר אקדמי מטעם האוניברסיטה עדין נחשב יותר מתואר מטעם מכללה. אך ישן גם מכללות הנחשבות יוקרתיות.

קושי לימודי

בהמשך לפרמטר הקודם, לרוב רמת הלימודים באוניברסיטה תהיה גבוהה יותר, ישנן אפילו מחלקות ספציפיות אשר נחשבות יוקרתיות במיוחד עקב רמת הלימוד הגבוהה בהן, לדוגמא: המחלקה ללימודי מדעי החברה באוניברסיטה בחיפה או המחלקה ללימודי משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. כתוצאה מזה באופן טבעי עולה גם רמת הקושי הלימודי.

לימודי תואר במכללה

תנאי קבלה גמישים יותר

זהו ייתרון המשמעותי ביותר של המכללות. כמו באוניברסיטה, גם ברוב המכללות יבקשו מכם תעודת בגרות מלאה וציון פסיכומטרי אך הממוצע שתידרשו להציג בפניהם יהיה נמוך יותר.  ישנן אפילו מכללות שלא דורשות מבחן פסיכומטרי, מה שמסייע לרבים לא לוותר על הלימודים האקדמיים.

מחיר

פרמטר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא העלות של לימודים במכללה. לרוב הלימודים במכללה יקרים משמעותית מהלימודים באוניברסיטה. שכר הלימוד במכללות הנחשבות עשוי להגיע עד ל- 30,000 שקלים בשנה!  זהו שיקול משמעותי מאחר ולא כל אחד יכול לעמוד בסכומים האלו. כמובן שישנן גם מכללות בהן שכר הלימוד נמוך יותר ואף זהה לשכר לימוד אוניברסיטאי, אך לעיתים מדובר במכללות הנחשבות פחות יוקרתיות.

מגוון תארים ולימודים פרקטיים

במכללות תוכלו למצוא מגוון רחב של תחומי לימוד, תארים וגם לימודי תעודה, מה מאפשר כמעט לכל אחד למצוא תחום שמתאים לו, לקבל כלים וידע מקצועי על מנת לצאת לשוק העבודה. אחד הגורמים שמסייעים לסטודנטים במכללות להצליח להשתלב בקלות בשוק העבודה, היא העובדה שבהרבה תחומים, הלימודים במכללה הם הרבה יותר מעשיים ופחות תאורטיים כמו באוניברסיטה. הדבר מאפשר להם לצבור יותר ניסיון ולהתמודד עם מצבים בהם יתקלו בחיים המקצועיים.

איכות הלימודים וגמישות השעות והמסלולים, דגש על שילוב בין עבודה ללימודים.

לרוב משך זמן הלימודים באוניברסיטה ובמכללה הוא זהה, כאשר מדובר בתואר מסוים. אך בכל זאת קיים יתרון של גמישות כאשר לומדים במכללה. בשונה מהאוניברסיטה תוכלו ברוב המקרים לערוך שינויים במערכת הלימודים על מנת להתאימה לצרכים שלכם וזאת כמובן בתיאום עם המכללה. דבר המאפשר לסטודנטים רבים לשלב בין לימודים ועבודה. ישנה חשיבות רבה ליתרון זה מאחר וסטודנטים הבוחרים לשלב עבודה במהלך הלימודים יכולים להתקבל למשרות סטודנט וכבר להתחיל את החיים המקצועיים שלהם בתחום.


ערוץ ווידאו
פורטל לימודים