AllTest.co.il - אתר המבחנים של ישראל

בחינת הסמכה שמאות מקרקעין

לימודי שמאות מקרקעין הפכו לפופולאריים ביותר בשנים האחרונות: זהו מקצוע מרתק, אשר שכרו בצידו. עם זאת, הדרך לקבלת רישיון השמאי הנכסף אינה פשוטה כלל. אחד הצעדים המרכזיים, הנדרשים לצורך זה, הוא עמידה בבחינות ההסמכה מטעמה של מועצת שמאי המקרקעין של ישראל.

מבנה הבחינה ומרכיביה

הנקודה הראשונה שיש להבהיר, היא שעל מנת להירשם בפנקס שמאי המקרקעין של ישראל, כמו גם לעסוק במקצוע השמאות, נדרש לעבור סדרה ארוכה של בחינות – בסך הכול, לא פחות מאשר עשר בחינות. הבחינות נערכות כולן בכתב, בין החודשים יולי לספטמבר, ולכל אחת מהן מבנה שונה.

הבחינות נערכות בשלושה שלבים. השלב הראשון, זה של הבחינות המוקדמות, חיוני בדרך לתחילת תקופת ההתמחות. הוא כולל בחינות בנושאים הבאים:

  • לוחות שומה, עריכתם והשימוש בהם.
  • יסודות מדידה ומיפוי.
  • יסודות התכנון והבניה.
  • יסודות הכלכלה.
  • יסודות הנדסת בניין והנדסה אזרחית.
  • סדרי שלטון ומשפט ומנהל בישראל.

הבחינות הסופיות עצמן נעשות, גם הן, בשני שלבים. הראשון כולל שלוש בחינות נפרדות: עקרונות שומה – חלק א', חוקים ופקודות וכן עקרונות שומה – חלק ב'. החלק השני של הבחינה הסופית כולל מבחן אחד, שנושאו הוא שומה למעשה – ידיעות מקיפות ועריכת השומה. מבחן זה נחשב למקיף ביותר, ונמשך כחמש שעות.

המסמך הבא, מטעם מועצת השמאים, מפרט היטב את נושאי הלימוד לכל בחינה.

דרכי הרשמה

כל אחת מהבחינות שפורטו מעלה נערכת בשני מועדים שונים לאורך השנה. הצעד המהותי בדרך להרשמה אליהן הוא מילוי טופס הבקשה לבחינה, הזמין באמצעות מזכירות מועצת שמאי המקרקעין. לכל בחינה יש מועד הרשמה מסוים, שיש לעמוד בו. בנוסף על כך, יש לשלם את שובר התשלום, המצורף לטופס.

הכנה לבחינה

ניתן לראות, אם כן, שרשימת נושאי בחינות ההסמכה לשמאות מקרקעין רחבה בכל קנה מידה. כתוצאה, רבים בוחרים לעבור קורס הכנה, המעניק להם את כל הדגשים התיאורטיים הנדרשים לצורך צליחה של הבחינה. חלק מהחומר לבחינה, יש לציין, זמין במקומות שונים ברחבי האינטרנט.

ציוני הבחינה

באופן מסורתי, ינועו ציוני בחינות ההסמכה לשמאות מקרקעין בין 0 ל-100. ברור שנדרש לעבור (ציון 60 ומעלה) את כל הבחינות כדי לקבל את רישיון התיווך. הציונים על הבחינות עצמן יימסרו לנבחנים תוך פרק זמן אשר אינו עולה על כ-30 ימים.

ניתן לערער על תוצאות כל אחד מהמבחנים. הערעור נעשה באמצעות טפסים מיוחדים, אשר ניתן להשיג דרך מזכירות מועצת שמאי המקרקעין, או לחילופין באמצעות אתר האינטרנט שלה. נדרש שהערעור יועבר לוועדת הערער תוך לא יותר מאשר שלושה שבועות ממועד פרסום הציונים, וכן יכלול נימוק בכתב של טענותיו של הנבחן.

חשוב להדגיש כי ביכולתו של נבחן, שלא עמד בבחינה מסוימת, להיבחן בה שנית במועד אחר. עם זאת, כאשר ציונו, פעמיים רצוף, נמוך מ-40, נדרש ממנו להמתין מועד אחד על לביצוע הבחינה בפעם השלישית.

בחינה בתנאים מותאמים

בחלק מהמקרים, מאפשרת מועצת שמאי המקרקעין של ישראל פטור מביצוע חלק מהבחינות המוקדמות. על מנת לקבל אותו, נדרש הנבחן להוכיח כי למד קורס בנושא דומה במוסד אקדמי מוכר, וכן עבר בהצלחה את הבחינה הסופית בו. הדברים אמורים גם לגבי בחינות ההסכמה בנושאים אלה.

בכל אחד מהמקרים, נדרש המעוניין בקבלת הפטור להמציא את המסמכים הרלוונטיים, המעידים כי אכן עמד בקורסים אלה. בין השאר, מדובר כאן על אישורי זכאות לתואר, וכן מסמך המפרט את הקורסים שנלמדו במסגרתו, כולל הציונים של כל אחד מהם.

בחינות להתנסות

המלצה ברורה בדרך להצלחה בבחינה היא לנסות לפתור כמה שיותר בחינות לדוגמא, וזאת על מנת להתנסות בסוג השאלות הרלוונטיות, וברמת הקושי שלהן. הנה מספר בחינות של השנים האחרונות, בנושאים המפורטים מעלה:

רשימה מקיפה יותר של בחינות להתנסות, כולל הפיתרון שלהן, ניתן למצוא באתר משרד המשפטים.

הקורס הקרוב שנפתח הינו במסגרת לימודי המשך של מכללת עזריאלי, לימודי שמאות מקרקעין בטכניון קמפוס בירושלים מוזמנים להתרשם ולהרשם.


ערוץ ווידאו
פורטל לימודים