AllTest.co.il - אתר המבחנים של ישראל

בחינת הסמכה סוכני ביטוח

תחום הביטוח בישראל רחב בכל קנה מידה. מסיבות אלה ואחרות, גדל מאד עם השנים מספר האנשים המעוניינים לקחת בו חלק פעיל, ולשמש כסוכני ביטוח לכל דבר ועניין. בכל אחד מהמקרים, נדרש הליך הכשרה ולימודים ארוך, שבסופו בחינת ההסמכה של סוכני הביטוח.

מהי הבחינה?

בחינת ההסמכה לסוכני ביטוח מיועדת למי שסיים בהצלחה את מסלול לימודיו בקורס סוכני ביטוח, וכן עבר תקופת התמחות ("סטאז'") בת חצי שנה לפחות. בחינה זו נערכת מטעם משרד האוצר, או ליתר דיוק - המחלקה לסוכני ביטוח באגף שוק ההון במשרד זה.

ניתן לגשת לבחינה באחד משני מועדים לאורך השנה, הנקבעים מראש.

מבנה הבחינה ומרכיביה

בחינת הסמכה לסוכני ביטוח נעשית בכתב, והיא למעשה מחולקת לשתי בחינות נפרדות. החלק הראשון, יסודות הביטוח, נועד להכשיר את העוברים אותו בהצלחה להיות סוכן מתמחה. היא כוללת ידע כללי בנושא, כמו גם בתחומים בהם מועמד הנבחן להתמחות. לפני מספר שנים, שונתה מתכונת הבחינה, כך שהיא כוללת כוללת כיום שלוש בחינות נפרדות:

  • חוקים בנושא הביטוח, או לחילופין כאלה שמשפיעים עליו – חוק חוזה הביטוח, פקודת ביטוח רכב מנועי, פקודת הנזיקין, ביטוח לאומי וכיוצא בזה.
  • עקרונות יסוד בתחום הביטוח - לרבות זיקת ביטוח, שיפוי, חובת הגילוי, סיבה קרובה, סוגי פוליסות, תוספות לפוליסות ועוד.
  • מושגים יסודיים בביטוח – בין השאר, סכום ביטוח, ביטוח יתר, ביטוח משנה, התיישנות וכן הלאה.

מבחן הגמר נועד כבר לאפשר לעוברים אותו בהצלחה להיות מוגדרים כסוכנים מורשים לכל דבר ועניין. מבחן זה יכלול את כל הנושאים שפורטו מעלה, באופן מורחב יותר.

דרכי הרשמה

יש לשים לב שלשני החלקים של הבחינה נדרש להירשם באמצעות אתר האינטרנט של משרד האוצר, בכתובת הבאה. באתר זה מופיעים גם תאריכי הבחינות השונות. ההרשמה ניתנת רק כאשר עומדים בתנאי הסף, ובתנאי שהיא נעשתה כחודש לפחות לפני מועד הבחינה. מרגע שנרשמים לבחינה, אין אפשרות לדחות אותה, על כל שכן לבטל אותה.

ההרשמה לבחינה כרוכה גם בתשלום אגרה בשיעור מסוים. נכון לחודש אוגוסט 2013, עומד מחיר בחינת המתמחה על 175 ש''ח, ועלותה של בחינת הגמר 245 ש''ח. מומלץ לעקוב אחר התעריפים המדויקים, המתעדכנים מפעם לפעם באתר משרד האוצר.

ציוני הבחינה

אופן חישוב הציון בבחינת ההסכמה לסוכני ביטוח נעשה באופן הבא:

  • תשובה נכונה – מוסיפה שתי נקודות לציון.
  • תשובה שגויה – מפחיתה נקודה אחת מהציון.
  • תשובה חסרה – מפחיתה 0.4 נקודות מהציון.

ברמה הכללית, נבחן ייחשב כמי שעבר את הבחינה באם ציונו בה עולה על 60. משרד האוצר מעמיד לרשות הנבחנים את האפשרות לערער על תוצאות הבחינה, אך הדרישה הבסיסית היא לעשות זאת לא יותר מאשר 15 יום ממועד פרסום הציונים. במצבים אחרים, יצריך הערעור תיאום מראש.

הנבחן ינמק בכתב מדוע התשובה שהוא סימן, נחשבת בעיניו כנכונה. היא תועבר לגורם מקצועי, שיעביר תוך פרק זמן של 45 יום את החלטתו. לא ניתן לערער על החלטה סופית זו.

בחינה בתנאים מותאמים

המעוניינים לקבל פטור מחלק מהשלבים של בחינת ההסמכה, יכולים לרתום לשם כך את ניסיונם המקצועי, כמו גם כל השכלה אקדמאית רלוונטית שיכולה לסייע. את הבקשה יש לשלוח לממונה על שוק ההון, ביטוח וסיכון במשרד האוצר, בצירוף טפסים מתאימים המעידים על כך. הקריטריונים המלאים לקבלת הפטור מופיעים באתר משרד האוצר.

אגף שוק ההון במשרד האוצר אף מעניק הקלות מסוימות בבחינה, וזאת לנבחנים אשר סובלים מקשיי למידה מסוגים שונים, כמו גם מגבלות פיזיות. במקרה זה, אחראי האגף על האבחון ומתן הסיוע, בין השאר בצורה של פטורים או הקלות שונות בבחינה.


ערוץ ווידאו
פורטל לימודים