AllTest.co.il - אתר המבחנים של ישראל

בחינת הסמכה מורי דרך

תעשיית התיירות בישראל נמצאת, בשנים האחרונות, בכיוון אחד: כלפי מעלה. כתוצאה מכך, גדל גם מספר המעוניינים לקחת בה חלק מהותי, ולשמש כמורי דרך לכל דבר ועניין. אלא שלצורך המקצוע הנחשק נדרשים לימודים מקיפים בתחום, שבסופם בחינת ההסמכה מטעמו של משרד התיירות.

מהי הבחינה?

בחינות ההסמכה של מורי הדרך נועדו, אם כן, להכשיר לתפקיד את אלה המעוניינים לקחת חלק בענף תיירות הפנים בישראל. רק קבלת הרישיון, המותנית בציון חיובי בבחינה, תאפשר את היכולת לההדריך קבוצות תיירים, מהארץ או מהעולם, בטיוליהם בחלקים השונים של מדינת ישראל.

כמובן שלפני שניתן בכלל לחשוב על לגשת לבחינה, נדרש המועמד לעבור קורס מורי דרך. הוא יעניק את כל היסודות הנדרשים לצורך צליחת הבחינה בהצלחה, ובכלל זה נושאים הקשורים להיסטוריה (בעיקר של מדינת ישראל), גיאוגרפיה, גיאולוגיה, נהלי תיירות וכן הלאה.

יש להדגיש כי הבחינה מיועדת אך ורק לאנשים אשר גילם 21 לפחות, ועמדו בהצלחה בקורס מורי דרך. כמו כן, נדרש שהנבחן יהיה עם תיק פלילי נקי לחלוטין, ועליו להנפיק תעודת יושר מהמשטרה.

מבנה הבחינה ומרכיביה

בחינת ההסכמה למורי דרך כוללת בתוכה מספר חלקים. החלק הראשון הוא בחינה בכתב, והוא נערך בשני מועדים לאורך השנה: בחודשים מאי ונובמבר. משכו של חלק זה כארבעה שעות, והוא כולל בעצמו שני סעיפים עיקריים:

  • שאלות אמריקאיות – חלק זה מבוסס על 50 שאלות רב ברירה (שאלות אמריקאיות) בנושאים שונים, עליהן נדרש לענות בהצלחה.
  • תכנון מסלול טיול – בחלק זה, מקבל הנבחן שלוש קבוצות מטיילים בעלות מאפיינים ייחודיים. הוא נדרש לבחור אחת מהן, ולתכנן לה מסלול טיול בישראל, וזאת על פי ההגבלות שיירשמו עבורו. התכנון כולל לוח זמנים, כמו גם ראשי פרקים לגבי ההדרכה שתינתן, לכאורה, באתרים השונים. השלב האחרון הוא פירוט בכתב על שני אתרים, באזורים שונים, ותוך קשר למאפייני הקבוצה.

הבחינה בעל פה נערכת גם היא פעמים בשנה: בחודשים יוני-יולי, ובדצמבר-ינואר. היא נעשית אל מול שלושה מורי דרך, וכן גורם מקצועי אחר בתחום התיירות. ניתן לגשת אליה רק לאחר שעוברים בהצלחה את הבחינה שבכתב.

בחינה זו מבוססת על הדרכה של הנבחן, שאורכה כעשר דקות, על נושא או אתר מסוים. הנבחן מכין אותה מראש, והבוחנים מתרשמים מהידע המקצועי שלו, כמו גם מאופן העברה ההרצאה, ההתנהלות מול קהל ועוד. לאחר מכן, ישאלו הבוחנים את המציג שאלות שונות, בנושא ההרצאה וכן בנושאים אחרים המרכיבים את תחום הידע הזה.

דרכי הרשמה

מבחינת הנהלים הברורים, הרי שעל האדם המעוניין להיבחן בבחינת ההסמכה למורי הדרך להגיש בקשה למשרד התיירות, שתועבר לממונה על נושא זה במשרד. על המועמד לצרף לבקשה אישור, שמעיד על כך שסיים בהצלחה קורס מורי דרך.

עם זאת, יש להדגיש כי מבחינה מעשית הליך זה נעשה, כמעט תמיד, ללא מוערבות של המעוניין להיבחן. בית הספר שבו הוא סיים את הקורס אמור להעביר למשרד התיירות, באופן אוטומטי, את הרשימה של הסטודנטים שזכאים לגשת לבחינה. למעשה, אפילו מועד הבחינה נקבע על ידי המזכירות.

ציוני הבחינה

הציון בבחינת ההסכמה למורי דרך נע בין 0 ל-100, ומעבר שלה בהצלחה מצריך ציון של 65 לפחות. כאשר ציון הבחינה הוא בין 50 ל-65, יבדוק אותה בוחן נוסף. ציון הבדיקה האחרון הוא שיהיה הסופי, אלא אם ישנו פער של למעלה מעשר נקודות בין שתי הבחינות. במצב הזה, בורר מיוחד יחליט על ציונה הסופי של הבחינה.

בכל אופן, כאשר מקבל הנבחן ציון סופי הנע בין 60 ל-64, ייחשב הוא כמי שעבר את הבחינה, אך על תנאי בלבד. הנבחן יידע האם עבר את הבחינה בכתב תוך כחודש ימים. לעומת זאת, ציון הבחינה בעל פה יימסר לו מיד בסיומה.

בחינה בתנאים מותאמים

בחינת ההסמכה למורי הדרך כוללת בתוכה התאמות למספר אוכלוסיות מרכזיות. כאשר הנבחן אינו דובר עברית ברמת שפת אם, יתורגמו עבורו השאלות לשפות אנגלית או ערבית. באשר לחלק שבעל פה, הממונה על המבחנים במשרד התיירות עשוי בהחלט לבקש את שירותיו של מתורגמן, בשפת האם של הנבחן.

בעלי לקויות למידה, או נבחנים אחרים בעלי אישור הארכת זמן, ייבחנו באופן נפרד, וזאת על פי ההתאמות וההקלות אשר יש להם.

בחינות להתנסות


ערוץ ווידאו
פורטל לימודים